Codzienność bez glutenu – czy gluten jest naprawdę szkodliwy?
Niekiedy skorzystanie z porad dietetyka to optymalne rozwiązanie. Z jakiego powodu? Bo na świecie pojawia się dużo mitów, które dotyczą jedzenia. Choćby mit dotyczący glutenu. Wiele osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Naturalnie, jest – problem polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Towary mleczne również są szkodliwe dla alergików. Dlatego przed przemianami żywieniowymi trzeba zwrócić się po poradę do dietetyka, który zaleca różnorodne testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dziedzinie odchudzania, bowiem nie chcą się potwierdzać że posiadają jakikolwiek kłopot. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że prędko zdobędziemy ładną oraz szczupłą figurę. Jakkolwiek prawda bywa kompletnie inna oraz częstokroć nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje albo po prostu nie mamy siły na to, żeby stosować ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie paru typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie oraz powracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Dlaczego? Ponieważ organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że stosowna ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej liczbie jakby pożądał i zaczyna się chronić kiedy tylko jest ich mniej. dlaczego bez glutenu Ta ochrona skutkuje kolosalnym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w ciele, szczególnie, jeśli nagle zjemy zanadto mnóstwo. To fundamentalny błąd odchudzających się, przyzwoiciej więc zacząć jedną długotrwałą dietę jednak nie zmieniać jej.
Zobacz filmik